Lige dele rødbeder, løg og tomat
hvidløg
timian
evt. chili
evt persille
oliven- eller rapsolie
Brug 2 gryder.
Rens og skræl rødbeder og løg. (Tag lidt madolie på hænderne hvis du ikke vil have røde fingre)
Riv groft på rivejern/mandolin eller i food-processor (whizz-maskine)
Lidt olie i hver gryde. Lavt blus. Rødbeder hældes i den ene og løg den anden.
Lad løgene blive klare eller let brune. Tilsæt hvidløg efter smag.
Hæld tomat (uden skind) sammen med løgene.
Kog både rødbeder og tomat/løg ind.
Når væden er reduceret så det hele er cremet blandes de sammen.
Bland godt og tilsæt timian en masse for eksempel.
Du skulle nu have en rødgylden sauce, der har en del bid og umami. Du kan blende eller whizze den hvis du foretækker en creme.
Smag til med peber, salt. Mere hvidløg og andre krydderier efter smag.
Alt, der er godt sammen med rødbeder kan bruges til variationer For eks.:Reven frisk peberrod, kapers, citron, smør, stødt nellike
God til pasta, som vegetarisk bolognaise sauce, som kold på brød. Som dip til rå æbler mm. Holder sig mindst et par dage på køl.