Byg giver et brød med en kraftig lidt nøddeagtig duft, og så er det sundt. Derudover bevares en god fugtighed i brødet, så det ikke bliver tørt lige med det samme. Bygmelet er bedst, hvis det indgår med 25-30% sammen med hvedmel.
Denne grundopskrift bruger jeg næsten altid. Den er god med ren ølandshvede (den fine) eller som en blanding med den grove (25-30 %) og fin ølandshvede. Den har nu også vist sig at være fortrinlig til det gode hvedebrød med bygmel.
Ingredienser
720 g koldt vand
5 g gær
1 spsk salt
260 g bygmel
550 g hvedemel
Fremgangsmåde
Opløs gær og salt i vandet og tilsæt al melet. Ælt dejen i røremaskinen med fladpiskeren til dejen slipper sider og bund.
Dæk skålen med film, og sæt den i køleskabet til dagen efter eller gerne længere tid. Tag evt. skålen ud i stuetemperatur et par timer før du skal bage, så der kommer lidt mere aktivitet.
Bag gerne brødet i en smedejernsgryde eller stegeso ved 225 grader i ca. 35-40 min.
Tag låget af gryden/soen, og bag videre indtil brødet har en temperatur på 96-98 grader i midten.
1 kommentar for “Langtidshævet hvedebrød med bygmel”