Der er noget særligt ved duften af æblekage, der breder sig i køkkenet på en kølig efterårsdag. Denne opskrift på gammeldags æblekage bringer minderne frem om, hvordan æblekager blev lavet i de gode gamle dage – med lag på lag af blød æblemos, sprød rasp og masser af flødeskum til at toppe herligheden.
Gammeldags æblekage
En simpel opskrift på en lækker æblekage som man plejede at lave den.
Ingredienser
- 1,5 kg Mos af æbler
- 3 dl. rasp evt makroner
- 2 dl. sukker hvis makroner så mindre
- 1 stang vanille
- 100 g. smør
Sådan gør du
- Start med at skrælle og snitte æblerne ud i både.1,5 kg Mos af æbler
- Ned i en gryde og damp dem ved svag varme med en lille sjat vand og sukker.2 dl. sukker
- Smelt smørret på en pande (og sukker), rør raspen i og lad den steges sprød.3 dl. rasp, 100 g. smør, 1 stang vanille
- Læg æblemos og rasp lagvist i et smurt ildfast fad – slut med raspen øverst.
- Bages tilsidst i ovnen i ca.30 min ved 165 grader.
- Nydes med masser af flødeskum eller lidt æblegele
Noter
– Opskriften blev prøvet af på en masse sultne maver på en folkekøkken-madtjans en tidlig efterårsaften i ff. Efterårsferien havde bragt røde ingrid-marie æbler med sig fra det eksotiske fejø som vi nød mere end godt af i ffs hjemmebageri. Så også lige en personlig tak til alle de friske plukkere for de skønherlige æbler der løftede æblekagerne op i nye højder.
(Der blev desuden også lavet nogle små pærerkager ud fra samme opskrift – dog lidt mindre sukker.)
Husk at et æble om dagen holder lægen for døren – så gang i de gryder
1 kommentar for “Gammeldags æblekage”