Brødet er både blødt og luftigt, og dets smukke form, prydet med græskarkerner og kanelstænger, gør det til et festligt indslag på ethvert bord. Det er perfekt som tilbehør til supper eller salater, eller bare som en lækker snack med smør. Serveres varmt, penslet med en lækker honningglasur, og du har en uimodståelig delikatesse, der vil begejstre dine gæster!
Græskarbrød (a la Camilla Plum)
Dette græskarbrød er en skøn opskrift inspireret af Camilla Plum, der kombinerer den let søde smag af græskar med krydderier og citrus.
Ingredienser
- 250 g fromage blanc
- 10 g økologisk gær
- 5 dl håndvarmt vand
- 1,5 spsk. groft salt a 15 ml
- ca. 1 kg bagestærkt mel – f.eks. en blanding af italiensk blød hvede og almindelig hvede af god kvalitet
- ½ dl olivenolie
- 1 tsk. knuste kardemommefrø
- 2 reven skal af citroner
- 300 g revet græskar og mere hvis man synes
- ekstra olie til udrulning
- 50 g græskarkerner
- 10 kanelstænger eller små grene
Glasur
- 4 spsk. orangeblomstvand
- 2 spsk. græskarkerneolie eller smeltet smør
- 2 spsk. honning
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet, og ælt resten af ingredienserne til dejen i. Men hold 1/3 af melet tilbage.250 g fromage blanc, 10 g økologisk gær, 5 dl håndvarmt vand, 1,5 spsk. groft salt a 15 ml, ca. 1 kg bagestærkt mel – f.eks. en blanding af italiensk blød hvede og almindelig hvede af god kvalitet, 1 tsk. knuste kardemommefrø, 2 reven skal af citroner, 300 g revet græskar og mere, ekstra olie til udrulning, 50 g græskarkerner
- Ælt til en jævn dej. Det er muligt, alt melet skal bruges, det kommer an på typen. Dejen skal være blød, men ikke klistret. Lad den hæve, til den er stor og spændt til bristepunktet, mindst dobbelt størrelse. Enten lunt på nogle timer eller køligt natten over.
- Hæld olivenolie ud på bordet, til der dannes en film på bordet, hvor der er plads til dejen. Vælt den ud på olien. Form dejen med hænderne til ca. 10 kuglerunde brød.½ dl olivenolie
- Skær riller i på højkant, så der dannes segmenter ligesom i et græskar. Prop græskarkernerne ind i rillerne. Stik en kanelstang i hvert brød som stilk.10 kanelstænger eller små grene
- Læg dem på bagepapir på bordet, og lad dem hæve igen til dobbelt størrelse. Hvis de hæver for meget på midten, kan de flades lidt ud undervejs i hævningen.
- Bag ved 220 grader i ca. 20 min., men hold øje; når de er smukt brune og føles lette, er de færdige.
- Smelt smør/græskarkerneolie, honning og orangeblomstvand sammen i en lille gryde, og pensl brødene med det, når de kommer ud af ovnen.2 spsk. græskarkerneolie eller smeltet smør, 2 spsk. honning, 4 spsk. orangeblomstvand
- Pak dem straks ind i fugtige viskestykker.
Noter
Spis dem, mens de er varme. De kan evt. varmes næste dag, men det er et brød, der skal spises friskt.