Dahl
Dahl er en nem og dejlig spise. Det kan virke uoverskueligt i starten, da man skal have opbygget et basislager af krydderier. Men køber man dem hele, holder de i rigtig lang tid. Nedenstående dahl er med min egen sammensatte krydderiblanding. Krydderierne kan købes hele i grønsagshandlere eller hos Solhatten på Istedgade eller anden velassorteret helsekostbutik
Til 2-3 personer
Ingredienser
- 1 løg
- 2-3 fed hvidløg
- 3 gulerødder i tern
- 1 liter vand
- 3 håndfulde røde linser
- Salt
- Krydderiblanding (se nedenfor)
Krydderiblanding til Dahl
- 3 tsk. Gurkemeje (stødt)
- 2 tsk. bukkehornsfrø
- 2 tsk. spidskommen
- 7 kardemommekapsler
- 1 chili
- ½ tsk. Safran
- 1 tsk. sorte peberkorn
Fremgangsmåde
Start med at forberede krydderiblandingen. Svits herefter løg og hvidløg i en stor pande eller gryde til de har taget farve. Steg derefter gulerødderne i 5 minutter og hæld vand, linser og krydderiblandingen over. Retten skal herefter simre i 20-40 minutter, alt efter hvor lang tid linserne skal bruge til at blive bløde. Dette afhænger af, hvor gamle linserne er.
Garam Masala kogte kartofler
Ingredienser
- 200 gr. kartofler
- 1 spsk. olie
- Vand
- 1-2 spsk. Garam Masala
Garam masala krydderiblanding:
- 2 spsk. kardemommefrø af grøn kardemomme
- 1 tsk. frø af brun kardemomme
- 2 spsk. korianderfrø
- 1 spsk. spidskommen
- 1 spsk. kommen
- ½ spsk. sort peber
- ½ spsk. kryddernelliker
- 1 kanelstang
- 1 hel muskatblomme
- ½ muskatnød
Fremgangsmåde
Start med at forberede krydderiblandingen: Koriander, spidskommen, kommen, nelliker, og sort peber ristes hver for sig på en tør pande til det popper. Knuses sammen med resten af krydderierne i en krydderikværn. Kan du ikke skaffe alle krydderierne, kan man også tillempe opskriften lidt ved at udelukke nogen krydderier og putte mere af et andet i.
Skær kartoflerne i tern og svits dem kort på panden eller i en gryde i lidt olie. De skal kun lige have antydningen af farve. Overhæld dem herefter med vand, til de er helt dækket. Hæld herefter 1-2 spsk. krydderiblanding over. Kartoflerne skal herefter koges langsomt indtil alt vandet er fordampet, og kartoflerne er møde. Spæd evt. op med ekstra vand løbende.
Spinatsalat
Ingredienser
- 1 dl. lyse sultana rosiner
- 2 dl. æblecidereddike
- 100 gr. spinat
- 2 spsk. hakket forårsløg
- 1 granatæble (kernerne)
- 1 bdt. mynte
- 1 bdt. bredbladet persille
Fremgangsmåde
Mariner rosinerne i æblecidereddiken i min. 30 min. Blandes resten af ingredienserne til en frisk salat og top med rosinerne.
Dahl, kartofler og salat serveres med yoghurt og kokosmel.