Afrikansk grønkål med tomat og løg

Denne kenyanske ret er en enkel, men smagfuld måde at tilberede grønkål på. Selv hvis du normalt ikke er begejstret for grønkål, kan kombinationen af tomat, løg og varme krydderier som spidskommen, koriander og gurkemeje omvende dig. Den svitsede og dampede grønkål får en dejlig smag og blød tekstur, der gør retten lækker både som tilbehør til kødretter eller som en selvstændig vegetarret serveret med ris. Retten er nem at lave og byder på en fin balance mellem krydderiernes varme og citronens friske syrlighed.

Du kan også koge grønkålen først, hvis du ønsker at forkorte stegetiden. Perfekt til både hverdag og fest.

Grønkål med tomat og løg - Kbh FF

Afrikansk grønkål med tomat og løg

TineT
Jeg er ikke så vild med grønkål, men jeg elsker denne ret fra Kenya med svitset/dampet grønkål og lidt krydderier. Den er nem at lave og smager godt. I Kenya serveres den som tilbehør til kød (som regel en gryderet med tomat) sammen med fx ris (eller ugali) og chapati. Jeg synes godt den kan stå alene sammen med ris – eller alternativt som tilbehør til noget andet hvis man ikke synes at ris og grøntsager er middagsmad nok.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 40 minutter
Ret Hovedret, Let hovedret, Tilbehør
Køkken Afrikansk, Vegetar
Antal 4

Ingredienser
  

  • 300 g grønkål
  • 2 tomater omkring 250 g
  • 1 løg ca 450 g
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk spidskommen
  • 1/2 tsk stødt koriander
  • 1/2 tsk gurkemeje
  • 1 kop vand
  • 1 1/2 tsk salt
  • Peber
  • 1 Saft af citron

Sådan gør du
 

  • Hak grønkål i grove 1-cm stykker (du kan enten fjerne stokken, så det kun er bladene eller hakke stokken med – det er en smagssag). Skær tomaterne i firkanter (fx halve cherry tomater eller 1/8 hvis alm. tomater). (Tag evt. 1/4 kop tomatstykker fra til pynt). Hak løget.
    300 g grønkål, 2 tomater, 1 løg
  • Varm olien i en stor , dyb gryde , eller en stor wok . Svits løget i cirka 8 min. til det er gyldent og blødt. Tilsæt spidskommen, koriander og gurkemeje og rør rundt . Tilsæt tomaterne og svits i ca. 2 minutter.
    1 spsk olie, 1 tsk spidskommen, 1/2 tsk stødt koriander, 1/2 tsk gurkemeje
  • Tilsæt grønkålen én håndfuld ad gangen, og rør omkring så bladene bliver dækket af løg, olie og krydderier. Tilføj salt og en generøs mængde af friskkværnet peber.
    1 1/2 tsk salt, Peber
  • Hæld 1 kop vand ved og dæk med låg og sæt blusset ned. Kog i 10 til 20 minutter, eller indtil grønkålen er mør (eller som du godt kan lide den)
    1 kop vand
  • Fjern låget , sluk for varmen , og vend grønkålen med citronsaft . Serveres varm, evt. dekoreret med ekstra frisk tomat.
    1 Saft af citron

Noter

Heri opskriften skal grønkålen dampes i 10-20 minutter. Men man kan også koge den først og dampe/svitse den i tilsvarende mindre tid. Jeg kogte grønkålen i 10 minutter først da jeg også ville bruge noget til en quiche. Derefter svitsede/dampede jeg den i ca. 8 minutter sammen med de andre ingredienser i opskriften.
Søgeord Vegetar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering