Denne opskrift på brunede kartofler er lettere end den traditionelle juleversion og får en frisk kant med sprød grønkål og syltede løg. Den balancerer sødme, bitterhed og syrlighed og passer perfekt til retter med lyst kød som koteletter eller stegt kylling.
Let brunede kartofler med grønkål og syltede løg
De brunede kartofler er ikke helt så tunge som jule-versionen, og kombinationen med grønkål og løg tilføjer bitterhed og skarphed. Er godt til lyst kød, fx en kotelet eller stegt kylling.
Ingredienser
Brunede kartofler med grønkål
- 1,5 kg kartofler desiree-typen er bedst til mos eller bagte kartofler, så brug evt. asparges eller små, nye kartofler
- 1 dl sukker
- 10 g smør
- 300 g grønkål
Syltede løg
- 6 skalotteløg
- 1 dl rødvinseddike eller balsamico hvidvins- eller æblecidereddike kan også bruges.
- 0,5 dl sukker
- 5 hele peberkorn
- 2 laurbærblade
Sådan gør du
Start med de syltede løg
- Kog en lage af eddike, sukker, peber og laurbær. Køl den let af. Imens, skræl løgene og skær dem i skiver på ca. 2 – 3 mm. Kom løgskiverne i lagen og marinér dem, mens du laver kartofler og grønkål.1 dl rødvinseddike eller balsamico, 5 hele peberkorn, 2 laurbærblade, 0,5 dl sukker
Kartofler
- Vask kartoflerne, kog og pil dem. Skyl grønkålen grundigt og fjern de groveste stilke.1,5 kg kartofler, 300 g grønkål
- Fordel sukkeret i et jævnt lag i en kold pande. Lad sukkeret smelte uden omrøring – først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme. Tilsæt smør og skru op til kraftig varme.1 dl sukker, 10 g smør
- Kom kartoflerne i et dørslag og brus dem over med koldt vand. Kom de våde kartofler i panden. Brun kartoflerne ved kraftig varme i ca. 6 min. Vend forsigtigt i dem. Tilsæt evt. lidt vand hvis kartoflerne begynder at blive tørre.
- Smid grønkål på og lad det falde sammen. Hæld lagen fra løgene, tilsæt dem og server dem med skårede skalotteløg.6 skalotteløg