Nok til 5 personer
Ingredienser
- 200 g. tærtedej
- 4 julesalathoveder
- 80 g. fast gedeost
- 40 g. smør
- 1 dl. Æblemost
- 2 spsk. sukker
- 2 kviste rosmarin (timian kan også bruges)
- salt og peber
Til gatrikken:
- 50 g. sukker
- 4 spsk. Æbleeddike
Fremgangsmåde
Ovnen varmes til 200 grader.
Rens julesalathovederne og skær de hvide stokke fra. Del dem i kvarte. Skær osten i små tern på størrelse med terninger.
Smelt 40 g. smør på en pande og fordel julesalaten i det gyldne smør. Hæld 2 spsk. Sukker og 1 dl. Æblemost på panden ad to omgange. Krydr med salt og peber, vent til julesalaten karamelliserer let (ca. 5 min. på hver side). Tag julesalaten op og lad væsken reducere yderligere, hæld den da over salaten.
Smurt tærteform strøes med sukker. Julesalaten og rosmarinen fordeles smukt på bunden (bunden vil blive toppen af tærten til sidst), strø gedeost oven på og hæld safterne over. Rul tærtedejen ud, så den passer til tærteformen og pres kanterne let ned over fyldet. Bag tærten i ca. 20 min.
Gastrik:
Smelt sukker med en smule vand i en kasserolle. Når sukkeret karamelliserer tages gryden af, og eddiken hældes ved, så man får en smuk, glat gastrik.
Vend tærten ud, når den er bagt igennem, og nyd det flotte mønster af julesalaten, som nu vender opad. Hæld gastrikken over den lune tærte og server straks.