Denne opskrift er en intens og fyldig version af den klassiske løgsuppe, perfekt til en sidste omgang inden foråret gør sit indtog. Suppen kræver tålmodighed og lang tilberedningstid, men arbejdet er minimalt, og resultatet er en sød, dyb smag af karamelliserede løg. Server med en frisk topping af skvalderkål og citronskal for en syrlig kontrast til den fyldige suppe.
Løgsuppe med urter
En sidste chance for at nyde den klassiske løgsuppe inden forårsvejret bliver for varmt. Hér i en særlig intens udgave der kræver tid, tålmodighed og årvågenhed, men ikke meget arbejde.
Ingredienser
Suppe
- 3,5 kg. løg ja, det der mange, men når suppen er færdig forstår du hvorfor!
- 120 g. smør
- Salt
- Fond af en art kalv er bedst, men hønse- eller grønt- går også
- Peber fra kværn
- Vineddike Sherry er bedst
Krydderpose
- Laurbærblade
- Peberkorn
- Timian
Topping
- Skvalderkål
- 1 Citronskal
- 1 fed Hvidløg
- Olivenolie den bedste du har råd til
Sådan gør du
Krydderpose
- Pak krydderrierne i et lille stykke klæde og bind sammen med et stykke snor. Så er de nemmere at fjerne fra suppen når den er færdig.Laurbærblade, Peberkorn, Timian
Suppen
- Skræl løgene og halver dem på langs. Skær dem i 0,5 cm. tykke skiver på langs.3,5 kg. løg
- Find din største gryde og smelt smørret heri. Skru ned på laveste blus og tilsæt alle løgene. Rør godt i gryden én gang hvert kvarter – mere. Husk at skrabe SNASKET op fra bunden hver gang du rører rundt.120 g. smør
- Efter ca. en time kan du skrue an anelse op for varmen, men ikke meget.
- Fortsæt med at høre rundt en gang hvert kvarter. Efter ca. 4 timer i alt har du en vidunderlig karamellieret marmelade af løg.
- Flyt til en mindre gryde og tilsæt fond. Lad simre i en time sammen med krydderposen. Kassér krydderposen. Smag til med salt, peber og sherryeddike.Salt, Fond af en art, Peber fra kværn, Vineddike
Topping
- Hak skvalderkål groft, smag til med revet citronskal, finthakket hvidløg, salt og din bedste olivenolie. Koldpresset rapsolie kan også bruges, men giver et lidt mere fadt/kornet udtryk.Skvalderkål, 1 Citronskal, 1 fed Hvidløg, Olivenolie
- Put en skefuld over suppen i tallerkenen. Udskift evt. skvalderkål med persille/løvstikke/citronmelisse etc. og brug salsaen til alt der smager intenst af umami.
Noter
Tip:
Lav evt. “løg-marmeladen” en dag eller to i forvejen. Nogle spiser croutoner i løgsuppe – evt. grillet med comtéost, gruyere el. lign.
Lav evt. “løg-marmeladen” en dag eller to i forvejen. Nogle spiser croutoner i løgsuppe – evt. grillet med comtéost, gruyere el. lign.