Perfekt til eftermiddagskaffen eller som dessert, imponerer den med sin dybe karamel-æblesmag og smørbløde konsistens. Tærten bages i panden og vendes ud, så karamellen glaserer æblerne, hvilket skaber en uimodståelig sødme og sprødhed i hver bid. Serveres den med en klat flødeskum eller en kugle vaniljeis for ekstra forkælelse.
Fransk æbletærte
Denne franske æbletærte, også kendt som “Tarte Tatin,” er en klassiker, der fremhæver æblernes naturlige sødme i en karameliseret smør-sukker blanding, dækket af en sprød mørdej.
Ingredienser
Mørdej
- 200 g hvedemel
- 100 g koldt smør
- 1 æg
- 2 tsk sukker
Karamel æbler
- 175 g smør
- 400 g sukker
- 2,75 kg æbler
Sådan gør du
- Brug en tykbundet stegepande (30-35 cm i diameter), der tåler ovnvarme.
Mørdej
- Hvedemel og små stykker koldt smør smuldres med fingerspidserne til blandingen ligner revet ost.200 g hvedemel, 100 g koldt smør
- Æg og sukker hældes i og hele blandingen samles til en klump, der stilles i køleskab minimum 1/2 time.1 æg, 2 tsk sukker
Karamelæbler
- Æblerne skrælles, halveres og kernehuset fjernes. De lægges i koldt vand evt. tilsat citronsaft.2,75 kg æbler
- På en tykbundet pande med et skaft, der tåler ovnvarme, smeltes smørret, sukkeret drysses på, når den første brune farve ses, tages panden fra varmen og de halve æbler lægges i cirkler i sukkerblandingen med den buede side nedad. De dækker hele panden i flere tætte lag.175 g smør, 400 g sukker
- Æblerne koges ved jævn varme i ca. 20 min, så væden fordamper og sukkeret bliver til karamel uden at branke. Panden tages fra varmen og afkøles lidt.
- Mørdejen rulles ud med en kagerulle på et meldrysset bord til en plade, der er lidt større end panden, så æblerne dækkes helt til. Dejen klemmes ind langs kanten af panden. Dejen bliver blød af varmen, så der arbejdes hurtigt.
- Ovnen tændes og indstilles på 220°C. Dejen bages til den er gyldenbrun og sprød i 20-25 min midt i ovnen. Tærten afkøles i 5-10 min. Et stort serveringsfad lægges over panden og æbletærten vendes.
- Pas på varm saft. Æbler der hænger fast i bunden løsnes med en paletkniv og lægges på tærten.