Fra smagsprøvevagten på Amager d. 16/3 2011
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 1 stk. kålrabi
- 1 stk. selleriknold
- ½ kg løg
- 1 kg gulerødder
- ¾ hvidkål
- ½ kg puy linser
- 1 stk. hvidløg
- 1 bundt tørrede citrongræstoppe
- 2 store tommelfingre ingefær
- 2 store spsk. hjemmelavet curry paste (opskrift følger nederst)
- Saften af 2 citroner
- 2 dåser kokosmælk
- Salt
- Olivenolie
Curry paste:
- 1 stor knold ingefær
- 1 knold galangarod(kan købes hos asiatiske grønthandlere)
- 2 bundter citrongræs
- 1 pakke frisk gurkemeje
- 1-2 hvidløg
- 1 løg
- ½ dl olie
- 3 spsk. eddike
Fremgangsmåde
Currypaste:
Kør det hele et par minutter i en foodprocessor(pil lige hvidløget først). Bum.
Man kan også godt bruge en stavblender, men det er en hel del mere besværligt.Man kan med held tilsætte frisk chili og tørrede, ristede og til sidst knuste krydderier som spidskommen, korianderfrø, kardemomme, nellike, kanel og hvid peber.
Suppen:
Grøntsagerne vaskes og skrælles i den udstrækning, man finder det bedst, og skæres ud i passende rustikke stykker. Hvidløget hakkes groft – det samme gør ingefæren, hvis man er typen, der gider, ellers skæres den i grove stykker.
Olivenolie varmes op i en stor, tykbundet gryde, og grøntsager, hvidløg, ingefær og citrongræs svitses i et par minutter. Nu tilsættes currypaste, som kort svitses med.
Dæk akkurat det hele med vand, tilsæt linserne og lad suppen simre under låg ved moderat varme i mindst 45 minutter.
Kort før servering tilsættes kokosmælk og citronsaft, og der smages til med salt.
Og bliv ved med at smage til med citronsaft og salt, indtil det smager godt!
Det fede ved denne hersens suppe er, at man kan variere grøntsagerne lige så tosset, man overhovedet gider – det eneste, man skal holde sig for øje, er, at hvis man bruger grøntsager, der lettere koger ud, skal de tilsættes omtrent 15 minutter, før suppen serveres.
Desuden kan man sagtens bruge røde og gule linser i stedet for dem fra puy – faktisk er det ikke nødvendigt med linser, man kan lige så godt bruge forkogte kikærter eller bønner, og store chunks af tofu er også ganske lækkert.