Afrikansk grønkål med tomat og løg

Grønkål med tomat og løg

Grønkål med tomat og løg

Jeg er ikke så vild med grønkål, men jeg elsker denne ret fra Kenya med svitset/dampet grønkål og lidt krydderier. Den er nem at lave og smager godt. I Kenya serveres den som tilbehør til kød (som regel en gryderet med tomat) sammen med fx ris (eller ugali) og chapati. Jeg synes godt den kan stå alene sammen med ris – eller alternativt som tilbehør til noget andet hvis man ikke synes at ris og grøntsager er middagsmad nok.

Heri opskriften skal grønkålen dampes i 10-20 minutter. Men man kan også koge den først og dampe/svitse den i tilsvarende mindre tid. Jeg kogte grønkålen i 10 minutter først da jeg også ville bruge noget til en quiche. Derefter svitsede/dampede jeg den i ca. 8 minutter sammen med de andre ingredienser i opskriften.

Ingredienser

  • 300 g grønkål
  • 2 tomater, omkring 250 g
  • 1 løg , ca 450 g
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk spidskommen
  • 1/2 tsk stødt koriander
  • 1/2 tsk gurkemeje
  • 1 kop vand
  • 1 1/2 tsk salt
  • Peber
  • Saft af 1 citron

 

Fremgangsmåde

Hak grønkål i grove 1-cm stykker (du kan enten fjerne stokken, så det kun er bladene eller hakke stokken med – det er en smagssag). Skær tomaterne i firkanter (fx halve cherry tomater eller 1/8 hvis alm. tomater). (Tag evt. 1/4 kop tomatstykker fra til pynt). Hak løget.

Varm olien i en stor , dyb gryde , eller en stor wok . Svits løget i cirka 8 min. til det er gyldent og blødt. Tilsæt spidskommen, koriander og gurkemeje og rør rundt . Tilsæt tomaterne og svits i ca. 2 minutter.

Tilsæt grønkålen én håndfuld ad gangen, og rør omkring så bladene bliver dækket af løg, olie og krydderier. Tilføj salt og en generøs mængde af friskkværnet peber.

Hæld 1 kop vand ved og dæk med låg og sæt blusset ned. Kog i 10 til 20 minutter, eller indtil grønkålen er mør (eller som du godt kan lide den)

Fjern låget , sluk for varmen , og vend grønkålen med citronsaft . Serveres varm, evt. dekoreret med ekstra frisk tomat.

Tilføjet af TineT
Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Optionally add an image (JPEG only)